Netwerken doe je vanzelf!
7 mei 2018Joost is op zoek naar een andere baan en vertelt me in het eerste gesprek dat hij alles wil doen voor die nieuwe baan als ik maar niet verwacht dat hij gaat netwerken. Small talk vindt hij lastig en hij wil ook andere mensen niet lastig vallen met zijn probleem. Zo ziet hij dat. Als ik met hem in gesprek raak over zijn passie, dan zie ik een andere man. Enthousiast vertelt hij over duurzaamheid en wat er op landelijk en gemeentelijk niveau allemaal speelt. Ook steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken, integendeel. Hij is goed op de hoogte en heeft ook veel praktische kennis van energiebesparende maatregelen. Daarvoor heeft hij opleidingen gevolgd terwijl hij nog werkzaam was bij zijn vorige werkgever, een verzekeringsbedrijf waar hij op de IT afdeling werkte als functioneel beheerder.
Loopbaanswitch
Hij voelde dat zijn toekomst elders lag en heeft bij een reorganisatie ontslag genomen. Maar hoe nu verder? Joost weet dat zijn gemeente duurzame burger-initiatieven stimuleert. Zij zoeken vrijwilligers om in appeltaartsessies met een groep buurtbewoners, duurzame tips en adviezen uit te wisselen. Joost mailt de contactpersoon bij de gemeente, gaat naar een meeting en spreekt steeds meer mensen die met hetzelfde bezig zijn. Over netwerken hebben we het niet meer:) Van het een komt het ander. Tip 1: waar kom je mensen tegen die jouw passie delen? Joost wordt gevraagd bij andere gemeentelijke initatieven, deelt daar zijn visitekaartje uit en weet in 3 zinnen over te brengen wie hij is, wat hij kan en wil. Enthousiast vertelt hij me dat het hem steeds makkelijker af gaat om tijdens voorstelrondjes zijn pitch te vertellen. Ook wordt zijn visitekaartje opgemerkt door een directeur van een bedrijf dat zich op snijvlak van duurzaamheid en IT bevindt. Hij krijgt een uitnodiging om eens te komen praten.
Netwerken gaat vanzelf
Tip 2: zorg dat je een pitch hebt! Joost leert steeds meer mensen kennen en concludeert dat hij eigenlijk niet wist wat netwerken was. Het voelt voor hem dat hij weer nieuwe collega’s heeft. Dat helpt hem ook om zijn vorige werk los te laten. Na enige aarzeling belt hij de directeur van het bedrijf op, een afspraak is snel gemaakt. Dat blijkt dan zomaar een sollicitatiegesprek te worden. Er zijn verschillende opportunities, maar niets is nog zeker. Contracten met opdrachtgevers moeten nog rondkomen en daar hangt dan vanaf of Joost aan het werk kan. Voor 2 dagen, voor 3 dagen, op freelance basis of met een 0-urencontract. Tip 3: Wees flexibel en denk breed. Het vaste contract voor 5 dagen per week is maar één optie van de velen. En dan is het zover, Joost start voor 2 dagen per week als energiecoach bij een gemeente in het Oosten van het land. Als dit geen voorbeeld is van netwerken…met succes!